Spraakafzien bij slechthorendheid - Lees meer

Voor de communicatie is het gehoor belangrijk.

  • Je moet horen wat een ander zegt,
  • Je moet jezelf horen om goed te kunnen spreken,
  • Als je niet (meer) goed kunt horen, dan is het belangrijk om spraakafzien (liplezen) of  (ondersteunende) gebarentaal te leren,
  • Goed luisteren, aandacht en concentratie zijn hierbij belangrijk.

De meeste slechthorenden redden zich prima, maar net als iedereen hebben ook slechthorenden wel eens een communicatieprobleem. Dat probleem kan te maken hebben met hun slechthorendheid.

Zo zullen

  • een gesprek voeren met meerdere mensen een gesprek,
  • telefoneren,
  • tv-kijken

moeilijker zijn. 

Hulpmiddelen zoals soloapparatuur of een ringleiding kunnen helpen.

Het kan ook helpen als u anders leert communiceren. Bijvoorbeeld door spraakafzien of NmG (Nederlands ondersteund met gebaren).

Spraakafzien is meer dan liplezen!

 Bij spraakafzien kijkt u niet alleen naar de lippen, de kaak en de tong, maar ook naar:

  • Gezichtsuitdrukking;
  • Lichaamstaal (houding en gebaren);
  • Context (het hele verhaal).

Dit alles bij elkaar maakt, dat u gesproken informatie kunt “zien”.

Door spraakafzien kunt u beter communiceren met horende mensen. Als u woorden niet (goed) verstaat, is het prettig om de informatie die u mist, te kunnen aanvullen door naar de spreker te kijken. Een logopedist (Battice Beijer) bij dit logopedie, heeft zich gespecialiseerd in spraakafzien.

Om klanken te kunnen aflezen, moet u eerst weten hoe klanken met de lippen, kaak en tong gemaakt worden. Omdat woorden uit meerdere klanken bestaan, wordt vooral geoefend in woorden en zinnen. Ongeveer een derde van wat iemand zegt, is van de lippen af te zien. Naast liplezen leert u daarom ook kijken naar de gezichtsuitdrukking en de lichaamshouding.

De logopedist laat u ook zien wat emoties doen met de manier waarop iemand praat. En wat het voor u betekent als iemand snel of in dialect spreekt, of wanneer diegene niet bekend is met gehoorproblemen. Daarnaast worden praktische zaken besproken zoals het aantal gesprekspartners, de positie ten opzichte van elkaar, de verlichting enzovoort. We leren u de techniek, oefenen met u en geven tips.

dit staat voor:

diagnostiek
informatie
therapie

In onze locaties kunt u terecht voor alle logopedische stoornissen. Ook behandeling van dyslexie is mogelijk. Wij zijn elke werkdag geopend.

Kwaliteitsregister Paramedici Logo
Logo Nederlandse Vereniging voor Logopedie en en Foniatrie